Woodsy Modern

Location:

La Jolla, CA

The homeowners were drawn to this particular property for its location, tucked away in its own private canyon and surrounded by a eucalyptus forest on a 2.7 acre lot. Working with the home’s unique geometry and unusual angles, almost every space of the original residence was touched to create a cohesive and comfortable family home for its residents.

The living room, dining room, kitchen, and family room now flow together, yet still have a clear delineation of space. Each room takes advantage of large picture windows, transom windows, and multiple skylights, making each space feel light and airy. Original beam work throughout the house was maintained where possible, and updated with structurally supported internal hardware. Mahogany hardwood floors run throughout the entire house, creating continuity.

The master bedroom was enlarged to allow for a central fireplace and sitting area. Large picture windows (Fleetwood) flood the room with morning light. The stone fireplace and a heavy mahogany mortise & dedo beam tie the two spaces together. A spacious master bathroom provides a luxurious experience with its radiant heat floor and dual shower areas with rainfall showerhead fixtures. Large windows were chosen in to bring in more natural light, but frosted half way up to allow privacy.

Two kids’ bedrooms fill out the north wing, along with an adjoining play area, complete with a special loft sized only for the little ones. A long ladder with short steps leads you up to a 5’ foot loft that has become the kids’ secret hideaway space.

Many elements of the house were built completely custom, such as the windowsills and the sliding pocket door in the office. A smart home system was installed throughout and controls the lights audio/visual, security, the pool, and HVAC, as well as individually controls the 68 sun and black out shades throughout the home. All shade pockets are cleverly recessed to create a seamless look.

At the southern end of the house, a second office was designed above the garage as a haven for the owner and his extensive collections. As a surprise to the owner, the architect coordinated the custom etching of one tile in the adjoining bathroom to display a bat symbol, playing off of the owner’s love of Batman. Close by this office is the theater room, complete with built-in speakers behind the screen and a custom 67” x 120” screen.

The entire property was re-landscaped to create walking paths around the 2.7 acre lot, a vegetable garden, several sitting areas, a dining area near the new tennis court, a 2-story playhouse for the kids with synthetic turf and a French drain system.

Though large in square footage, the spaces are designed to a comfortable human scale, so that each room can be spacious, and not cavernous. The interior designers brought in select pieces to create suggestions of an island feel, while maintaining a modern and cozy home.